OVER Släpstick

Släpstick is de vijfkoppige muziektheatergroep, die sinds 2003 met eigen en coproducties in de Nederlandse en Vlaamse grote en middelgrote zalen staat. De groep laat zich met weinig vergelijken: ze opereert op het breukvlak van fysieke komedie, choreografie en muziek. Met name de muzikale capaciteiten van Släpstick zijn veelgeroemd: gezamenlijk beheersen de vijf mannen in beginsel elk denkbaar instrument, waarvan een flink deel op het hoogste niveau.

Tot op heden ontwikkelde Släpstick vijf eigen voorstellingen en werkte ze samen met onder meer het Scapino Ballet, Brigitte Kaandorp, het Residentie Orkest en Ellen ten Damme. Släpstick speelde een grote rol in producties als Stormruiter (2018), en het Weltweihnachtscircus in Stuttgart (2017). Voor de laatste eigen gelijknamige voorstelling ‘Släpstick’ (première januari 2017) werd een vorm ontwikkeld waarbinnen de groep zich als een vis in het water voelde. Dat gevoel werd bevestigd door pers en publiek. Om de internationalisering een boost te geven, speelde Släpstick in augustus 2017 op het Edinburgh Fringe Festival, waar ze te midden van 2.300 andere gezelschappen prompt de Spirit of the Fringe Award won voor het meest overtuigende debuut. Vervolgens speelde de show in het VK, Duitsland, Denemarken, Frankrijk en Nieuw-Zeeland.

Schërzo is de meest recente productie van de groep. De internationale première vond plaats op het Edinburgh Fringe Festival in 2023. Ook deze voorstelling viel in de prijzen en Släpstick werd verrast met de Seoul Arts Award.

In Januari 2025 toert Schërzo door Nederland en Vlaanderen.

AWARDS

In de afgelopen jaren heeft Släpstick deze prijzen in ontvangst mogen nemen:

2019    Comedy Arts Price

Kulturtstiftung Sparkasse am Niederrhein, Moers, Duitsland.

2018    Johan Kaartprijs

Nederlandse Nationale Theaterprijs.

2017     Spirit of the Fringe Award (Släpstick)

International Fringe Festival, Edinburgh, Verenigd Koninkrijk.

2023      Seoul Arts Award, Edinburgh, Verenigd Koninkrijk.

Ontmoet de bandleden

Sanne van Delft

Shows

Een ‘Släpstick’-show zit  boordevol muziek, theater, humor, spektakel, melancholie, variété, zang en dans. Ze zijn geïnspireerd op het werk van de grote meesters als Laurel en Hardy, Buster Keaton, Charlie Chaplin en de Marx Brothers.

WAARDOOR LAAT SLÄPSTICK ZICH INSpireren?

Wat inspireert de mannen van Slapstick? Er zijn uiteraard talloze slapstick helden waar ze vroeger, en nu nog steeds, met heel veel plezier naar kijken. Teveel om op te noemen. Dus ze hebben een verrassende selectie gemaakt, een Top 10. Met onder andere Homer Simpson en Jack Sparrow, maar ook grootheden zoals Charlie Chaplin en Laurel & Hardy ontbreken uiteraard niet.